Residències Públiques

Les Residències Públiques a Terrassa

Segons l’IDESCAT, a Terrassa al 2016 mes de 35.000 persones tenien més de 65 anys de les quals menys de 15.000 eren homes i més de 20.000 dones.  Segons estudis, per l’any 2025 el tram d’edat de 65 a 80 anys les persones  dependents seran un 7% i en el tram de més de 80 anys ho seran més del 40%.

Si analitzem aquestes dades, veiem que en el cas mitjà d’una parella, és molt probable que al final, un dels dos acabin sent dependent.  Això és una realitat que  potser ens costa entendre i, sobretot assumir, però en el tram final de la vida algú s’haurà d’ocupar d’aquestes persones.

Es ben segur que moltes d’aquestes persones, en revertir en persones dependents han/hauran d’acabar el tram final de la seva vida a una residència. Ja sigui en una residència concertada o privada ( per falta de places públiques) encaminades per a donar servei a persones dependents, on es poden trobar amb un alt percentatge de persones dependents de grau II i III i on qui pren les decisions ho fa pensant més amb la rendibilitat del negoci que en el benestar dels residents.

Per altra banda, aquestes persones tampoc volen condicionar ni hipotecar durant anys a les persones que els podrien tenir al seu càrrec (fills, cònjuge, altres familiars, …), és mes, voluntàriament els volen descarregar d’aquesta responsabilitat i volen seguir comptant amb ells per a casos puntuals però no en exclusiva 365 dies a l’any, segurament durant anys.

Moltes persones no disposen de 2.000 .. 2.500 €/persona/mes per escollir una plaça a una bona residència privada, que n’hi ha, ja que les seves possibilitats no els hi ho permeten. Però molts tampoc poden optar a una plaça d’assistència concertada per que la forta demanda fa que no hi hagi prou oferta i per tant llistes d’espera de mesos o anys i preus alts, moltes vegades abusius per el servei que es rep. Per això cal que hi hagi una bona oferta de places públiques de tal manera que les persones amb necessitats molt concretes no tinguin d’esperar per aconseguir una plaça adaptada a les seves necessitats a un preu raonable.

En el camp de la dependència, majoritàriament, les dones son les grans sacrificades ja que amb freqüencia acaben sent durant anys les  infermeres particulars de la parella, ja que normalment els homes comencen la seva dependència abans que les dones degut bàsicament per la menor esperança de vida de l’home (uns cinc anys menys) i per la diferencia d’edat dins la parella (habitualment l’home és mes gran).

Davant d’aquesta realitat, que es pot fer per millorar la perspectiva de vida ?

Es una pregunta que molta gent es fa. Les actuals generacions de gent gran els ha tocat viure canvis molt dràstics en el tema de l’atenció a les persones dependents i no volen que la situació que viuen o ham viscut es repeteixi.

Que poden fer doncs ? , dues coses :

  •  No fer res, mirar cap un altre banda i deixar passar el temps i veure com la vida va tractant els problemes. Al cap i a la fi és el que s’ha fet sempre. Quan surtin el problemes podran escollir (o no) entre les diferents opcions :
  1. La que es coneix de sempre. Envellir amb la família, difícilment a la mateixa llar, o donant voltes entre les llars dels fills o parents. Aquesta opció sembla que no convenç gairebé a ningú.
  2. Quedar-se a casa i contractar a una o més persones per que tinguin cura de la persona dependent. Aquest sistema te dos inconvenients : no es barat i per que funcioni cal que sempre hi hagi un familiar proper disposat a supervisar i donar un cop de mà a les persones que els cuiden ( per a determinades activitats, descans setmanal, baixes, vacances, …).
  3. Decidir, o que decideixin altres per la persona dependent, anar a una residència, que serà escollida en funció de les possibilitats econòmiques, si és de pagament, o la que ens faciliti l’administració per la llei de la dependència (quan hi hagi places , .. si és que algun dia n’hi ha).
  • Fer alguna cosa, és a dir, organitzar-nos i fer força per que les opcions canviïn i hi hagi una oferta pública, de qualitat a l’abast de tothom qui ho necessiti.

Estat actual :

A Terrassa (2016) :

  • 1 Residència pública
  • 16 Residències concertades/col·laboradores
  • 7 Residències privades
  • 7 Residències acreditades (amb dret a prestació vinculada).

TOTAL : 31 Residències (només 1 de pública)

la Comissió de les Residències Públiques

El 12 de desembre de l’any 2016 es va constituir la Comissió de les Residències Públiques de Terrassa amb la FAVT, AVV de Sant Pere Nord, AVV de Ca n’Anglada, AVV de Can Roca, AVV de les Carbonelles, IAIOFLAUTES de Terrassa, Membres del Consell de la Gent gran, Federació de Casals de la Gent gran. De vegades han participat la AVV de Sant Pere i la AVV de la Font de la Espardanyera. Hem pres contacte amb l’Observatori Ciutada Municipal de Terrassa (OCM) amb l’objectiu de buscar més informació relacionada amb la gent gran: Llei de la dependència, Estadístiques i gràfiques sobre l’envelliment de la població, situació de les Residències, etc…

El 10 de març d’enguany es va fer un programa sobre les Residències Públiques a Canal Terrassa, al qual va assistir la comissió i es va donar molta informació de com està la situació.

Hem tingut contactes amb d’altres ciutats de Catalunya com Santa Coloma (SOS gent gran), on es planteja una situació semblant a Terrassa i hem quedat  de fer actes de protesta conjunts.

Els dies 1 i 2 abril vam participar a la Fira de la Gent gran, al Recinte Firal de la Av. 22 de Juliol amb l’objectiu d’informar i recollir signatures per aconseguir més Residències Públiques per la ciutat i les persones que viuen en ella.

Els dies 7 i 8 de juny es van recollir signatures al Mercadal i al Centre de Terrassa (carrer Major).

El dia 16 de desembre es va participar en un acte de la AVV de Can Boada on es va explicar com esta la situació de les Residències Públiques, es van recollir signatures i repartir xapes.

Vam demanar reunió amb la regidora responsable de la gent gran a Terrassa i informació a L’Ajuntament sobre places concertades per Residència, llista d’espera i temps per aconseguir una plaça pública, comparació amb d’altres ciutats, etc…

Els nostres objectius durant l’any 2017 han estat sobretot obrir el ventall d’entitats que participen en la comissió, que la comissió es reunís en diferents barris i associacions, fer xerrades i recollida de signatures pels diferents districtes de la ciutat, per conscienciar de la situació que pateixen les persones grans.

En aquest any 2018, demanem a l’ Ajuntament de Terrassa:
1. Dades concretes de com està la situació de les persones dependents a Terrassa. El govern de la ciutat ha de vetllar i controlar aquesta situació.
2. Que s’ elabori un pla d’ acció i de futur per a la gent gran, una política en la qual es tingui en compte la situació en què viu la gent gran i es busquin solucions de futur a
curt i mig termini. El govern de la ciutat ha de donar suport i estar al davant de les reclamacions que la gent gran necessita.
3. Que s’executin les obres de remodelació de la Residència Pública de Mossèn Homs, tal com es va quedar amb la darrera consellera de la Generalitat Dolors Bassa, amb un partida de 250.000€ existent als pressupostos de la Generalitat 2017.
4. La construcció de la Residència Pública a Sant Pere Nord. Residència que té el projecte acabat i el Parlament de Catalunya va instar al govern per a que s’ executés, per la gran necessitat que hi ha.
5. Un estudi de la situació de Residències a Catalunya i sobretot de Terrassa.
6. Saber com està la situació de la construcció de la residència per a persones amb problemes de salut mental que també està projectada des de fa temps per a la Comarca.
7. Demanem el projecte i construcció d’una residència pública a Ca n’ Anglada als horts de l’ Avinguda de Barcelona.

Amb el Suport de
Ajuntament de Terrassa
Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa

Horari d’ Oficina:
Dilluns a Divendres de 16 a 20h

Plaça del Tint, 4    08224 Terrassa

secretaria@favterrassa.org

93 789 13 97